Saturday, 21 May 2011

Home » » 5 Entry Besh di Denaihati.com

5 Entry Besh di Denaihati.com

Assalamualaikum!

Alhamdulillah, akhirnya tok join gak peraduan aka contest dari blogger terhebat Ariffshah. So untuk mencerahkan peluang untuk menang hadiahnya itu, tok buat entry ini merujuk kepada penaja contest iaitu blogger otai Denai Hati.

Blog Ariffshah menganjurkan peraduan ini. Sebagai ‘acara tambahan’, dikehendaki memilih 5 entri terbaik Denaihati menurut perkiraan peserta. Aku pilih dari senarai yang tersedia di blog Ariff. Berikut adalah pilihan aku berserta alasan-alasan yang munasabah untuk aku:

1) http://denaihati.com/promosi-percuma-untuk-blog-baru-dan-lama

Dari tajuk itu saja terhidu seakan ada ‘huluran bantuan’ dari yang berpengalaman dalam usaha menerajui blog untuk mereka yang baru dalam dunia blog. Melihat perkataan’ promosi’ dan ‘percuma’ semacam magnet untuk tahu lebih. jadi aku sebagai blogger newbie sangat memerlukan entry sebegini.

2) http://denaihati.com/google-akan-padam-akaun-blogger-yang-tidak-menggunakan-akaun-google

entry sebegini amat berguna kepada semua blogger tak kira dah lama mahupun setahun jagung. Entry yang membuatkan orang alert dengan info terkini yang mana tak dapat nak korek dalam utusan malaya atau berita harian.‘Post’ di atas adalah berbentuk ‘sebaran maklumat’. Bagi sesiapa yang faham diri sebagai ‘orang baru’,  pemberitahuan dan penyebaran maklumat sepenting itu amat bermanfaat. Setidak-tidaknya bolehlah ambil apa-apa tindakan dan langkah yang patut. Itu satu perkongsian yang amat baik dan berguna. Pemberitahuan disertai dengan langkah mengatasi masalah. Itu amat berguna pada pembaca dan pengikut blog tersebut. Pembaca menjadi peka dengan sebarang perubahan.

3) http://denaihati.com/cara-nak-popularkan-blog

Ini bukan bertujuan gila glamour. ‘Popular’ itu untuk aku membawa istilah ‘penambah rasa’. Maksud asalnya mencari ramai pembaca. Apa itu dipanggil mencari ‘traffic’. Itulah istilah yang diberi. Jangan risau, tak perlu pada polis mengawal lalulintas. Lagi banyak ‘traffic’, lagi bagus. Begitulah. Kalau penulis buku mesti mahukan pembaca. Pada aku samalah juga. Bila menulis, berharap ada yang mahu serta sudi membaca. Baru ada rasa.

4) http://denaihati.com/bagaimana-kalau-saya-ingin-jadi-macam-awak

Hakikatnya, kita tidak boleh menjadi orang lain. Istimewa kejadian Tuhan, setiap makhluk itu unik dan berbeza-beza. Cuma jadi diri sendiri. Namun kita masih boleh menurut jejak langkah orang yang telah mencapai kemajuan atau kejayaan. Jika telah disediakan laluan, pilihan kita sama ada teruskan perjalanan atau sebaliknya. Jika terlebih kemampuan bolehlah memilih ‘membuka’ jalan baru. Keinginan itu datang bersebab. Hanya kudrat dan upaya serta bimbingan perlu untuk realisasi sesuatu.

5) http://denaihati.com/7 perkara-setiap-blogger-perlu-tahu

Satu panduan berguna untuk blogger seperti aku terutamanya. Mungkin blogger lain juga buat sebegini namun olahan tulisan Denai Hati mampu menerangkan lagi maksud tersurat dan tersirat sesuatu ilmu yang hendak disampaikan.

Okeh, inilah sahaja 5 entry yang aku rasa best, opps actually banyak lagi entry best2 dari Denai hati kerana dialah Idola aku dalam dunia blogging. Semoga yang membaca mendapat kefahaman. 
Wassalam.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...